De schildklier

Meer over de schildklier, je TSH waarde, een snelle of juist traag werkende schildklier.

Schildklier testen

Wij vertellen je graag over het belang van een goed functionerende schildklier. Wat is jouw hoeveelheid TSH en hoe kun je dit meten?

Wat doet de schildklier?

De schildklier is een vlindervormig orgaan dat zich bevindt aan voorzijde van de hals. Door dit orgaan worden de schildklierhormonen T3 en T4 gemaakt en afgegeven aan het bloed. Via de bloedbaan worden T3 en T4 door het lichaam getransporteerd. Dit is van belang voor de energiestofwisseling. Door schildklierhormoon af te geven speelt de schildklier een rol bij het aansporen of afremmen van alle cellen in ons lichaam. Dit is van belang voor lichaamsfuncties zoals groei, spierkracht, geheugen, concentratie en het reguleren van de lichaamstemperatuur.

De schildklier moet precies de benodigde hoeveelheid schildklierhormoon afgeven aan het bloed. Te weinig schildklierhormoon kan zorgen voor een traag werkende energiestofwisseling en meer schildklierhormoon dan nodig kan resulteren in een sneller metabolisme. Deze hoeveelheid wordt geregeld met behulp van de hormonen TRH en TSH.

De afname van een onderzoek

Jouw bloedtest snel in huis, bestel op werkdagen voor 16.00 uur en jouw test wordt dezelfde dag verzonden.

Neem eenvoudig thuis de test af en stuur deze gratis retour.

Ontvang binnen 6 werkdagen jouw persoonlijke resultaat in een beveiligd bericht.

Bekijk wat het resultaat voor jou betekent en ga aan de slag met jouw persoonlijke adviezen.

TSH en de werking van de schildklier

Thyroïd stimulerend hormoon (TSH) is een hormoon dat wordt gemaakt door hypofyse, een klier in de hersenen, en de werking van de schildklier reguleert. Je kunt TSH eigenlijk zien als een signaalstof. Wanneer het bloed te veel of te weinig schildklierhormoon bevat wordt dit opgemerkt door de hypofyse en hypothalamus. Via het hormoon thyreoid releasing hormoon (TRH) spoort de hypothalamus de hypofyse aan om meer of minder TSH af te geven. Op je TSH waarde reageert de schildklier.

Je TSH waarde vertelt de schildklier om meer of minder schildklierhormoon af te geven.

Uit de TSH waarde kan de activiteit van de schildklier worden afgeleid. Bij een tekort aan schildklierhormoon stijgt de hoeveelheid TSH in het bloed. Een hogere TSH waarde moet de schildklier aansporen om meer hormonen af te geven. Andersom zorgt te veel schildklierhormoon voor een lager TSH. Deze lagere waarde geeft de schildklier het seintje om minder hormoon af te geven.

Meer over een TSH bloedonderzoek

  • Het onderzoek laat zien wat de hoeveelheid TSH in jouw bloed is
  • De hoeveelheid TSH in het bloed zegt iets over de werking van de schildklier
  • Een laag TSH kan wijzen op een snelle schildklierwerking andersom kan een hoog TSH een trage schildklier werking betekenen
  • De TSH test maakt ook onderdeel uit van de uitgebreide schildklier bloedtest
  • Het TSH bloedonderzoek wordt beoordeeld met een 9,2 uit 10

De schildklierhormonen T3 en T4

De schildklier zorgt voor de aanmaak van thyroxine (T3) en tri-joodthyronine (T4). Deze hormonen worden vervolgens afgegeven aan het bloed om zo door het lichaam getransporteerd te worden.

T3 is de actieve vorm die door het lichaam gebruikt kan worden bij alle processen waar schildklierhormoon voor nodig is. T4, de inactieve vorm, kan niet direct door het lichaam gebruikt worden. Toch wordt vooral dit hormoon aangemaakt, ongeveer 80%. De hoeveelheid T4 is eigenlijk een soort reservevoorraad die naar behoefte kan worden omgezet in T3. Het omzetten van T4 naar T3 gebeurt onder andere in de lever.

T3 & T4 versus T3 en FT4

Schildklierhormonen worden via de bloedbaan door de rest van het lichaam vervoerd. Eenmaal in het bloed wordt er onderscheid gemaakt tussen een deel dat gebonden is aan transporteiwit en een gedeelte dat vrij in de bloedbaan circuleert. De hoeveelheid vrij T3 en vrij T4, afgekort als FT3 en FT4, is niet gebonden aan eiwitten en circuleert vrij in de bloedbaan. FT3 kan door het lichaam direct worden opgenomen en gebruikt worden voor alle processen waarbij schildklierhormoon nodig is.

Door dit onderscheid bestaan er verschillende bloedonderzoeken om de hoeveelheid schildklierhormoon te bepalen. Een bloedonderzoek kan gebruikt worden om de hoeveelheid T3 en T4 te bepalen. Het is ook mogelijk om de hoeveelheid FT3 en FT4 te bepalen. Bij het vermoeden van een tekort aan schildklierhormoon wordt in steeds meer gevallen FT3 en FT4 gemeten. Dit heeft te maken met het feit dat specifiek deze vorm direct door het lichaam kan worden opgenomen.

Wat kun je met de uitslag van een onderzoek

Als je de test hebt afgenomen stuur je het sample via de bijgeleverde enveloppe naar het laboratorium. Uiterlijk 6 dagen later ontvang je een beveiligd bericht met de uitslag. Afhankelijk van het onderzoek dat je kiest wordt er in het rapport meer uitleg gegeven over de TSH of TSH in combinatie met FT3 en FT4.

Vervolgens lees je jouw onderzoeksresultaat en wordt begrijpelijk uitgelegd wat de testuitslag precies betekent. Zo wordt inzichtelijk of jouw bloedwaarden aan de referentie voldoen.

Symptomen bij een traag werkende schildklier

Een traag werkende schildklier, ook hypothyreoïdie genoemd, maakt te weinig schildklierhormoon. Op termijn kan hierdoor een tekort ontstaan. Lichaamsfuncties waarbij schildklierhormoon nodig is, zoals de stofwisseling of groei, kunnen door een tekort trager verlopen. Als een traag werkende schildklier zorgt voor een trager metabolisme kunnen verschillende klachten ontstaan.

Symptomen traag werkende schildklier:

  • Sneller vermoeid zijn
  • Gewichtstoename zonder directe aanleiding
  • Het vaker koud hebben
  • Meer moeite met concentreren
  • Lusteloos of een neerslachtige stemming
  • De huid kan droog en ruw aanvoelen
  • Je haar wordt merkbaar dunner

Een te trage of te snelle schildklier zorgt voor de nodige klachten.

Klachten bij een snelle schildklier

Bij hyperthyreoïdie werkt de schildklier te snel en wordt te veel schildklierhormoon aangemaakt. Door een teveel aan deze hormonen kunnen verschillende lichaamsfuncties, met name de stofwisseling, versnellen. De schildklier kan tijdelijk te snel werken door bijvoorbeeld een ontsteking. Een structureel overactieve schildklier wordt in veel gevallen veroorzaakt door de ziekte van Graves-Basedow. De ziekte van Graves-Basedow is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam zelf antistoffen aanmaakt tegen de schildklier. Deze antistoffen zijn een impuls om meer schildklierhormoon aan te maken.

Wanneer het metabolisme, door een overactieve schildklier, sneller gaat dan gebruikelijk kunnen verschillende klachten ontstaan.

Symptomen snel werkende schildklier:

  • Een verhoogde hartslag
  • Gewichtsverlies zonder directe aanleiding
  • Je voelt je onrustig of bent sneller geïrriteerd
  • Slecht slapen komt regelmatig voor
  • Je hebt het vaker warm met name een warme of klamme huid
  • Vaker een droge mond en dorst
  • Spijsverteringsklachten zoals diarree

De klachten bij een snelle schildklier en ook bij een traag werkende schildklier zijn algemeen. Dit betekent dat de klachten (gedeeltelijk) overeenkomen met symptomen van andere aandoeningen. De schildklierwerking kan de oorzaak zijn, maar een andere oorzaak is ook mogelijk. Het hoeft ook niet zo te zijn dat bij een trage schildklier alle bovenstaande klachten optreden. Een bloedonderzoek kan uitsluitsel geven. Met een bloedonderzoek kun je te weten komen of de schildklierwerking bovenstaande klachten kan veroorzaken.

Een uitgebreide schildkliertest

TSH schildklier test

  • De test meet je TSH waarde en de schildklierhormonen FT3 en FT4.
  • Voldoet jouw TSH aan de referentie of is er sprake van een verhoogd of te laag niveau?
  • Laat zien wat de invloed van jouw TSH waarde is op de hoeveelheid schildklierhormoon.
29,00